Våra missionsprojekt

Mullsjö missionsförsamling vill ta del i den kristna kyrkans ansvar för hela världen. Vi kanaliserar vårt engagemang i första hand genom våra samfund, Equmeniakyrkan och Svenska Alliansmissionen. Förutom stöd till det totala missionsarbetet i de båda samfunden har vi två projekt i två olika länder, som vi speciellt värnar om.

unnamedFamiljen Manu

I Pemba i Moçambique arbetar missionärerna Diane och Asante Manu, och vi tar del i underhållet för dem. Asante undervisar på en bibelskola och stöder församlingar i området. Diane arbetar med hjälp till HIV/AIDS sjuka och undervisar i förebyggande hälsovård. Stöd till fattiga familjer och byutveckling finns också med i deras uppgifter.
Diane och Asante har tre barn, Joshua, Jennifer och Joel. De är vuxna och bor i Sverige.

VECKOBREV

Vecka 45 2021

Kära vänner!

Ja, vi är fortfarande kvar i Sverige och vet fortfarande inte när vi kommer iväg. Eftersom ansökningshandlingarna för det speciella visum som behövs när vi ska bosätta oss i Moçambique igen, måste skickas till Maputo numera så tar det väldigt lång tid. Förmodligen beror den här nya policyn på Corona restriktioner, skyller vi inte allt på det? En annan anledning kan vara att myndigheterna vill förhindra att terrorister tar sig in, men de söker knappast visum, i vilket fall som helst.

Så allt vi kan göra är att ta det lugnt och koordinera arbetet i Moçambique på distans, göra så mycket vi kan med huset, umgås med våra barn, träffa vänner, förbereda trädgården för vintern och rensa ur alla saker för femtionde gången, minst. Vi har haft ganska många möten och samlingar och det har varit så roligt att få träffa flera av er! Vi passar också på att besöka så mycket gudstjänster vi kan för vår egen uppbyggelses skull, det är viktigt. Vi har fått förmånen att intervjua pensionerade missionärer och det är så inspirerande att höra vad Gud har gjort och gör i deras liv! Vi deltar också i olika samlingar som alliansmissionen anordnar, både fysiskt och via Zoom. Jag, Diane, går också en kurs om coachning via nätet.

Våra arbeten fortsätter utan oss. På det här sättet får de som ska ta över en ypperlig chans att visa vad de går för! På Bibelskolan är de inne på sluttampen av skolåret och det är en stor glädje och triumf att vi kunnat klara av ett år trots Corona restriktioner och terrorister. De kommer troligtvis att ha sin praktikhelg nära Pemba. En del av de mindre städer där de varit förr om åren är bland de som bränts ned. Många av eleverna på Bibelskolan deltar också i de olika församlingarnas hjälpverksamheter för flyktingar som bot mitt ibland dem.

Projektet Lamukani fortsätter med hjälp till skolbarn och ungdomar i Pemba. Ute i Byn Samilala där underprojektet Nova Vida finns har vi precis delat ut mat till de 18 gamla damer som vi försöker hjälpa till ett värdigare liv. De har alla barnbarn eller andra små släktingar som bor hos dem och går på centret Nova Vida. Förutom mat, tvål och munskydd, som de brukar få varje gång vi har möjlighet att hjälpa dem, så fick de denna gång varsin hacka så de bättre kan odla sina små åkrar. Nu har de bett om hjälp att införskaffa utsäde. De odlar majs, bönor, jordnötter, sesamfrön och hirs. Det mesta är för sin egen överlevnad men sesamfröna säljs för att kunna köpa kläder och annat nödvändigt. Jordnötterna stöts till ett grovt mjöl och används i grönsakssåser för att ge mer fett och protein.

Vi tackar Gud för lugn och tålamod och ber att det ska hålla i sig tills vi kommer iväg. Från Pemba hör vi också att en del andra missionärer har kommit tillbaka, andra är på väg och ytterligare andra har lämnat för gott. Flera missionärer som tidigare bodde norrut bor nu permanent i Pemba eftersom deras städer och byar, inklusive deras egna hus, har bränts ner. I många fall har personerna de arbetat tillsammans med också flytt, så de fortsätter bara där de blev avbrutna, kan vi säga. Missionärskåren har alltid varit ganska dynamisk och det är en styrka och glädje, men även en sorg att vi måste ta avsked så ofta.

Tack att ni står med oss även i denna märkliga situation! Be att Guds vilja får ske i allt!

Kära hälsningar från Asante och Diane

Av marita.good@alliansmissionen.se  (SAMs informationsavdelning) kan ni få bilder med texter, broschyrer och annat inspirationsmaterial till hemsidor och kampanjer.

Vill du stödja Pemba Theological College? (Bibelskolan) Sätt in din gåva på Bg-nummer: 140-0753 Märk inbetalningen med P0412

Vill du stödja aidsföreningen Lamukani? Sänd din gåva till Svenska Alliansmissionens Bg-nummer: 140-0753  Märk inbetalningen med P0405

Swish  123 138 89 82 och skriv vad du vill stödja.

Tänk på att vi inte ser vem som ger, så ni inte blir besvikna om vi inte tackar eller på annat sätt låter er veta att vi tagit emot era gåvor!

Gå gärna in på hemsidan http://www.alliansmissionen.se

http://alliansmissionen.se/ge-en-gava/fadder/ hittar du information om ett individuellt, långsiktigt givande!

GunillaGunilla Eliasson

I Guayaquil, som är Ecuadors största stad, bor och arbetar Gunilla Eliasson sedan april 2015. Hon är socionom och psykoterapeut och arbetar på två av Förbundskyrkans skolor i staden.

Förbundskyrkan är Equmeniakyrkans systerkyrka i landet. Gunilla är sedan tidigare väl insatt i språket och kulturen, och hon arbetar som skolkurator för att stötta främst eleverna, men också deras familjer. Den ena skolan har ca 480 elever från förskolan till och med gymnasiet och den andra skolan 220 elever i åk1-7.

Du som vill stödja missionsprojekten kan sätta in pengar på församlingens missionskonto i Tidaholms Sparbank nr. 8354-3  994 157 118-5